Zamknij
Prosto z rynku - Event PR info

Perlage Tasting Club ze specjalnym uczestnictwem Kornela Dury z Riedel Team

Nowy User, 2017-03-08 10:59:32

Perlage Tasting Club ze specjalnym uczestnictwem Kornela Dury z Riedel Team

Podczas spotkań z cyklu Perlage Tasting Club organizowanych w koncepcie restauracyjnym Water&Wine zaproszeni goście mają okazję degustować wina z najlepszych winnic świata, a także poznać tajniki ich właściwego doboru do dań i wody.


15 lutego, tematem kolejnego ze spotkań z cyklu była sztuka doboru kieliszków do różnych rodzajów wina. Warsztaty poprowadził Kornel Dura, przedstawiciel marki Riedel, która od 1957 roku w niewielkim tyrolski miasteczku Kufstein projektuje i produkuje kieliszki, uznawane za jedne z najlepszych na świecie. Rodzina Riedel pracuje ze szkłem od 11 pokoleń udowadniając, że kształt kieliszka znacząco wpływa na to, jak smakuje wino - potrafi podkreślać głębie smaku, podbijać nos, uwypuklać jego walory.


Test i warsztaty przeprowadzone zostały na trzech rodzajach kieliszków i trzech czerwonych winach zaserwowanych przez Piotra Kameckiego, Prezydenta Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Jej wyniki były jednoznaczne, dobrze dobrany kieliszek potrafi wyeksponować całą paletę walorów kolorystyczno, smakowo-zapachowych. Zły jest w stanie przekreślić trud sommeliera.


Po warsztatach goście zaproszeni zostali do stołu gdzie zaserwowane zostało menu degustacyjne przygotowane przez zespół Water&Wine. Na początku na stole pojawiły się trzy amuse bouche: bulion z kiszonych przez ekipę W&W pomidorów z własnej uprawy i ogonów wołowych z olejem z kopru, chrupiąca skórka z topinamburu z musem z wątróbki z sandacza i kiszonym topinamburem oraz placek ziemniaczany z wędzonym węgorzem, kiszonym ogórkiem i foie gras. Chleb na zakwasie własnego wypieku z cielęcym smalcem z nasionami lnu, czarnuszki i majerankiem. Pierwszą przystawką była polędwica z dorsza wędrownego z sosem koziej maślanki, łodygami kopru i kawiorem z troci. Druga to pieczony w cieście solnym z dodatkiem siana seler podany z kremem z czarnego czosnku i konfiturą z szyszek świerkowych w dymie z jałowca. Trzecia to mus z ziemniaka ze szpikiem kostnym i polskim jesiotrowym kawiorem. Następnie podano filet z jesiotra na krupniku z kaszy jaglanej oraz jagnięcinę z chutney z porzeczki i czerwonej cebuli. A na deser lody z liścia laurowego i granita z octu jabłkowego oraz lody z topinamburu z orzechem laskowym i palonym jabłkiem.


Zaproszeni na lutowy Perlage Tasting Club goście, szefowie kuchni, Sommelierzy i managerowie restauracji, wyjechali z konceptu restauracyjnego Water&Wine pełni nowych inspiracji i wiedzy dotyczącej water- i wine-pairingu. Cieszymy się, że możemy gościć u siebie tak znakomitych gości i dzielić się z nimi swoją wiedzą i doświadczeniem związanym z wodą.

Oceń artykuł:

Dotychczasowe komentarze
0
komentarzy
Dodaj komentarz jako pierwszy.
Twój komentarzAby skomentować ten artykuł musisz być członkiem społeczności Epr.pl. Zarejestruj się lub zaloguj się tutaj, a następnie wróć do tego artykułu.


Cukiernia Sowa nowym klientem Mint Media

Cukiernia Sowa nowym klientem Mint Media

Od stycznia bieżącego roku agencja interaktywna Mint Media kompleksowo obsługuje profil marki na Facebooku. 

Jestem lekko… no właśnie jaka? Rusza wyjątkowa akcja marki Żywiec Zdrój

Kobiecy nastrój bywa zmienny a natura przewrotna. Raz jesteśmy pełne energii do działania, a już za ...

Wywiad w mediach – szansa na darmową promocję czy realna groźba kryzysu?

Kryptoreklama, stres, niewłaściwa dykcja czy mimika, zbyt długie wypowiedzi i nie na temat, błędy merytoryczne – ...