Smaczna kampania 1%

20 marca 2018
0
750

Kolejny przykład dobrej współpracy z blogerkami w ramach kampanii. Tym razem jest to smaczna kampania Federacji Polskich Banków Żywności, która ma zachęcić do kreatywnego wykorzystania w kuchni produktów, najczęściej marnowanych w naszych domach.

Przepisy na dania do tej kampanii przygotowały popularne blogerki kulinarne:  Jadłonomia, Qmam Kasze czy Sylwia Majcher. Akcja, prowadzona w mediach społecznościowych, ma pokazać jej odbiorcom problem, jakim jest marnowanie jedzenia oraz pomóc w zebraniu środków finansowych, na jeszcze większe wykorzystanie „ratunkowego” potencjału organizacji.

Fundusze z 1% zostaną przekazane na rozwój infrastruktury Banków Żywności: chłodni, mroźni, przestrzeni magazynowych oraz transportu i logistyki, co pozwoli jeszcze bardziej rozwinąć skalę ich działań, ratować więcej jedzenia i docierać z pomocą tam, gdzie jest ona potrzebna. Organizacja ma wciąż dużo do zrobienia w tym obszarze, ponieważ w samej Polsce marnowanych jest 9 mln ton żywności.

– Walka z marnowaniem żywności zaczyna się od zadbania o własne otoczenie i od stworzenia w swoich domach, kultury szacunku do jedzenia. Wierzymy, że skierowanie uwagi na  problem marnowania żywności: wyrzucanie resztek dań i niewykorzystanych produktów, czy przejrzałych owoców, przy jednoczesnym uświadomieniu możliwości ich kreatywnego wykorzystania, to także istotny krok w stronę przybliżenia misji i sposobów działania Banków Żywności. Zaangażowaliśmy wpływowych blogerów kulinarnych, którym bliska jest tematyka niemarnowania jedzenia w kuchni i którzy mogą swoje poparcie wśród setek tysięcy osób, wykorzystać w szczytnym celu – podsumowuje Marek Borowski, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności

Federacja Polskich Banków Żywności wraz z blogerami przygotowała przepisy, wykorzystujące najczęściej marnowane produkty. Tym sposobem swoje drugie życie znalazły np. zbrązowiałe banany, z których można zrobić chlebek bananowy lub smoothie z kurkumą wg receptury Mai Sobczak z Qmam Kasze. Autorka bloga zachęca również do wykorzystania kalafiora, który jako pozostałość po obiedzie, może stworzyć  z wasabi świetny dodatek do makaronu. Nadwyżki pietruszki czy brokuła, to idealna baza do przygotowania pesto wg przepisu Marty Dymek z Jadłonomii. W jej kuchni swoje zastosowanie znajdzie również woda z puszki po ciecierzycy, jako podstawa czekoladowego musu. Sylwia Majcher z Kuchnia W Formie zachęca by z warzyw, które nam zostają po rosole, wykonać warzywną pastę na chleb, a z białek, pozostałych np. po upieczeniu kruchego ciasta, wyczarować bezę.

– Resztki niech trafiają na stół, a nie do śmietnika, bo drzemie w nich smaczny potencjał. W swojej książce „Gotuję, nie marnuję” zmieniam wizerunek kuchennych odpadków i dlatego zachęcam do przekazania 1% Bankom Żywności. One skutecznie ratują jedzenie przed wyrzuceniem – przekonuje Sylwia Majcher z bloga Kuchnia w formie.

Z kolei Maia Sobczak z Qmam Kasze, autorka książki o kreatywnej kuchni „Qmam Kasze do ostatniego kawałka”, która niebawem się ukaże, podkreśla, że jedzenie jest paliwem dla naszych ciał i umysłów, na które zresztą musimy zapracować, więc wyrzucanie go, to tak naprawdę wyrzucanie kawałka siebie.

-Wykorzystaj to co już masz i zobacz jak zmieni to całą twoją perspektywę, oddaj jeśli nie potrzebujesz aż tyle albo podziel się z tymi dla których stanie się cudownym prezentem. 1% dla Banków Żywności może naprawdę dużo zmienić, zainspirować Cię do działania  – zachęca Maia Sobczak z Qmam Kasze.

Z przepisami będzie można zapoznać się śledząc fanpage organizacji https://www.facebook.com/bankizywnosci  oraz stronę  https://bankizywnosci.pl/1procent/